Revolucionarni kirurški instrument: manipulator veličine igle

Revolucionarni kirurški instrument: manipulator veličine igle


Na međunarodnoj konferenciji o automatizaciji i robotici, održanom u Seattleu, znanstvenici sa Sveučilišta Vanderbilt predstavili su jedinstveni razvoj kirurškog manipulatora. Njegovi fleksibilni krajevi ne mogu se umetnuti samo u ljudsko tijelo, već i savijati tamo pod kutom od 90 stupnjeva. Njihov promjer je samo 1,16 mm, što je prethodno nedostižno.

Nitinol je odabran kao materijal za manipulatora. To je biološki inertna legura titana i nikla, koja se može lako oblikovati na bilo koju zakrivljenost. Visoka dinamika savijanja manipulatora nitinola osigurana je posebnim rezovima na tijelu. Stupanj savijanja određen je naponom upravljačkih impulsa iz nitinola.

Pomoću minijaturnih manipulatora, operacije na unutarnjim organima bit će manje invazivne i često se mogu provesti kroz prirodne otvore u ljudskom tijelu. Vodeći razvojni inženjer Robert Webster vjeruje da će kirurzi naći mnogo koristi za ovaj alat. Patent za dizajn i sučelje softvera za ovaj alat dobit će se u kolovozu, daljnje odobrenje trajat će 3-4 godine.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: