Robot koji je tiskan na 3D pisaču ima meke noge.

Robot koji je tiskan na 3D pisaču ima meke noge.

Razvijatelji robotike sve više gledaju u smjeru "mekih" robota. Imaju brojne prednosti nad svojim "teškim" braćom. Jedna od glavnih prednosti je njihova sigurnost za ljude i okolne objekte. Međutim, "soft robots" još uvijek nisu pronašli široku praktičnu primjenu. No, uskoro se stvari mogu promijeniti.

Stručnjaci u robotici na Kalifornijskom sveučilištu razvili su robot s mekim udovima, sigurni osjećaj ne samo u laboratoriju, već i na teškom terenu. Prema diplomantu na Tehničkom fakultetu Sveučilišta u Kaliforniji, Dylan Drotman, imamo robota koji pomiče, fleksibilno krećeći udove, što mu dopušta da prevlada prepreke na novi način.

Većina pojedinosti robota tiskana je na 3D pisaču. Noge su pričvršćene na kruti kovčeg i imaju nekoliko šupljih komora izrađenih od gumenog materijala. Kretanje nogu regulirano je izmjeničnim zrakom u komorama. Robot može hodati brzinom od 20 mm / s. Iako je povezana sa zračnim pumpe, znanstvenici su uskoro obećali da će ga učiniti samostalnim.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: