Robotska riba će špijunirati živote

Robotska riba će špijunirati živote

Inženjeri MIT-a napravili su jedinstveni dar oceanologima razvijanjem platforme za sigurno promatranje morskih stvorenja u njihovoj neposrednoj blizini. Robot Sofi izgleda kao hibrid ribe i podmornice, može se satima kretati u vodenom stupcu bez privlačenja pažnje od podvodnih stvorenja. Koncept, koji je već testiran u proučavanju divljine na Arktiku, sada je preveden u tropsku plitku vodu.

SoFi ima tijelo fleksibilne plastike i meko silikonsko oblikovan oblik, unutar kojeg je skrivena redovita litij-ionska baterija i dva spremnika za vodu spojenom pumpom. Voda se naizmjenično napaja iz jednog spremnika u drugu – napuni, pritisne tijelo i prisili "rep" robota za pomicanje lijevo i desno. Ispada valoviti pokret, identičan načinima kretanja živih riba.

Kako bi podesio dubinu ronjenja, SoFi koristi spremnik za komprimirani zrak, spremnik za morsku vodu i par kormila za rep, analogno sustavima na podmornicama. Brzina kretanja je mala, ali je najbolja, jer je glavni zadatak robota pasivno promatranje ribe.U tu svrhu kamera i senzori ugrađuju se u glavu.

Testovi na Rainbow Reefu u blizini Fidija bili su uspješni i sada tim radi na algoritmima kako bi se u potpunosti automatizirali SoFi aktivnosti. U budućnosti, robot će postati platforma za montažu raznih istraživačkih uređaja i koristiti će se u proizvoljnim projektima. Jedan od problema – "dobro hranjena riba" SoFi izgleda kao ukusna plijena grabežljivaca, a robot nema nikakvu zaštitu od zuba.


MIT izvor

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: