Robotski ruksak "Fusion" će pružiti nekoliko dodatnih ruku vlasniku

Robotski ruksak “Fusion” će pružiti nekoliko dodatnih ruku vlasniku

Tehnologija udaljene prisutnosti može prihvatiti prilično nestandardne formate, što je jasno pokazano novitetom pod nazivom "Fusion". To je zamisao inženjera i dizajnera Sveučilišta Tokio i Sveučilišta Keio u Japanu. Robot je postavio na ruksak u obliku držača i dodao je dvije vrste sučelja – za interakciju s nosačem i daljinskim operatorom.

Fusion izgleda poput željeznog demona iz bajke koja je sadrila čovjeka i sada ga je tjerala. Djelomično je – privitak robotskih manipulatora na korisničke ruke ima i izravnu i povratnu informaciju. U stvari, postoje tri glavna načina rada: manipulatori se kreću slobodno, pod kontrolom korisnika, ili sami pomiču svoje ruke.

U prvoj verziji, Fusion ne obavlja nikakve korisne radove, njegovi servisi su niskotlačni i nespretni, pa ne može nositi tešku torbu umjesto osobe ili ga napraviti maslačnom glavom. Je li to slučaj drugog moda, koji je već pronašao primjenu u igrama virtualne stvarnosti. No, u stvari, to je samo dio treće funkcije – svaka osoba opremljena Fusionom može prenijeti pokrete svojih ruku drugom korisniku s robotskim ruksakom.

Zamislite da vam učitelj boksačkih vještina, glazbenik ili kirurg pokazuje da izvodite složene pokrete s punim dodirnim kontaktom, ali budite s učenicima u različitim sobama ili čak u različitim zemljama. Ili osoba nakon rehabilitacije uz pomoć manipulatora uči ponovno držati čep u ruci prema pisanom programu. I kontrola humanoidnih robota na letu, kao u filmovima? Nažalost, dok je to samo prototip, ali tehnologije telepresencije koje se ugrađuju u njoj brzo dobivaju zamah.

Izvor fusiona

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: