Ruski satelit "Aist-2D" moći će vidjeti kroz zemlju

Ruski satelit “Aist-2D” moći će vidjeti kroz zemlju


Među prvima iz novog kozmodroma Vostochny, raketa s satelitom Aist-2D, koju su zajednički stvorili stručnjaci sa dva Samara sveučilišta, Sveučilište Aerospace i Državno sveučilište za telekomunikacije i računalnu znanost, otputovat će u svemir. Njegova glavna prednost je sposobnost da se s prostora vidi doslovno kroz zemlju.

Prema jednom od vodećih stručnjaka ovog projekta, Oleg Goryachkin, ovaj "Aist-2D" je dužan jedinstvenom radaru P-pojasa, koji nadilazi sve postojeće analoge. Ako, na primjer, šuma postane objekt promatranja, radar može gledati na dubinu od nekoliko desetaka centimetara, au pustinji ta brojka će već mjeriti deseci metara s razlučivosti od 30 metara.

Osim radara, na Aiste-2D postoji 8 vrsta raznih opreme, od kojih su većinom proizvod Samara. Osim analize reljefa, satelit će biti usko uključen u proučavanje načina na koji prostor utječe na opremu i materijale na brodu od kojih je uređaj napravljen. Konkretno, poseban senzor će kontinuirano pratiti učinke kozmičkih čestica na nanomaterijale i premaze.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: