SpaceLiner - koncept hipersoničnog putničkog zrakoplova

SpaceLiner – koncept hipersoničnog putničkog zrakoplova


Istraživači Instituta za svemirske sustave u Bremenu (Njemačka) razvili su koncept SpaceLiner civilnog zrakoplovnog aviona koji može putovati u hipersoničnoj brzini.

Prema izračunima programera, moći će doći do brzine do 25 Macha. To znači da će biti moguće letjeti iz Londona u Melbourne u samo sat i pol. Trebao bi postići takvu brzinu u dvije faze uz pomoć autonomne rakete s 11 motora, od kojih se 9 koristi za pokretanje i ubrzavanje u mezosferi, a dva su izravno za let.

Nakon puštanja u određenu orbitu, putnički modul se odvaja od gornjeg stupnja i nastavlja letjeti u "avion" modu, ali pri prilično kozmičkoj brzini od oko 30.000 km / h. Smanjenje SpaceLinera počinje s visine od 80 km, planirajući do mjesta dolaska.

Koncept zadovoljava najviše standarde zaštite okoliša, budući da se kao gorivo koriste tekući kisik i vodik. SpaceLiner izvodi većinu leta u automatskom načinu rada, a posada dva pilota dodjeljuje se kontrolnom funkcijom uglavnom radi sigurnosti putnika leta.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: