Spider "labirinte" pomoći će u borbi protiv zagađenja buke

Spider “labirinte” pomoći će u borbi protiv zagađenja buke

Međunarodna skupina istraživača, uz potporu Queen Mary University u Londonu i Talijanskog svemirskih agencija, otkrila je da se geometrija mreže može koristiti za smanjenje zagađenja buke.

Budući da se niskonfrekventni zvukovi karakteriziraju valnom duljinom, potrebno ih je zaštititi debele zidove, što čini inženjerske strukture mnogo teže. Alternativni pristup je korištenje novih metamaterijala.

Ako se tradicionalna zvučna izolacija temelji na debljini materijala, onda metamaterijali odbijaju zvuk sa svojom složenom pod-valnom strukturom. Kao rezultat toga, tanka pregrada može biti jednako učinkovita kao masivni zid.

U novoj studiji, znanstvenici su se oslanjali na koncept koji su razvili, nazvani "labirint metamaterijala". Bit ideje je u činjenici da se materijal sastoji od slojeva preklopljenih cik-cakovih kanala koji se nalaze jedan prema drugome, kao u labirintu.

Autori istraživanja pokazali su da takva geometrija učinkovito smanjuje silu elastičnih valova. Znanstvenici su optimizirali strukturu labirinta, dajući kanalima kvadratni presjek.Rezultat je bio dizajn koji nalikuje webu, čije se zračne šupljine mogu koristiti čak i za promjenu širine mrežnih kanala.

Prema riječima znanstvenika, "pauk labirinti" mogu biti izrađeni od aluminija, koji će omogućiti korištenje tih struktura u različitim područjima. Jedan od prioriteta je zaštita od destruktivnog onečišćenja buke, što je ozbiljan problem modernog megaštita. Izvor IOP Science

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: