Studenti iz Stanforda pripremali su pivo prema kineskom receptu, koji već ima 5000 godina

Studenti iz Stanforda pripremali su pivo prema kineskom receptu, koji već ima 5000 godina

Obožavatelji finih piva zasigurno će zavidjeti studentima na Sveučilištu Stanford koji su bili sretni da isprobaju piće – ekvivalent suvremenog piva koji se konzumirao u Kini prije 5.000 godina.

Recept je objavio skupina arheologa na Sveučilištu Stanford, na čelu s profesorom Li Liuom. Tijekom iskapanja, otkrili su drevnu kinesku keramiku koja se koristila za skladištenje piva s tragovima njegovih sastojaka prije otprilike 5.000 godina. Tada su imali ideju da kombiniraju ugodne i korisne, naime, pokušavaju vratiti recept pića koje je potonulo u zaborav.

Rad je bio u prirodi eksperimenta, budući da točna rekonstrukcija cijelog receptusa nije bila upitna. Ažurirano piće uključuje proso, ječam, grickalice, korijen ljiljana i travu iz jugoistočne Azije s egzotičnim nazivom Jobove suze.

Kao rezultat kreativnih pretraživanja, stvorena je čitava linija piva, koja su međusobno različita u ukusu i mirisu. Tako, na primjer, zahvaljujući naporima jednog od učenika, pojavio se debeli pivo s "ugodnim mirisom i okusom voća od citrusa". Zauzvrat, drugi novootkriveni pivari prezentirali su opcije sa "kiselim", pa čak i "mokrim" karakteristikama.

Međutim, prisutnost ječma nije sasvim konzistentna s povijesnom stvarnošću.Činjenica je da je doveden u Kinu 1000 godina kasnije.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: