Stvorio je najslabiji grafit na bazi grafena

Stvorio je najslabiji grafit na bazi grafena


Međunarodni tim znanstvenika sa Sveučilišta Columbia, Nacionalnog sveučilišta u Seoulu i Instituta za standarde i znanost predvodio Young Dac Kim i James Hon uveo je prvi ugrađeni svjetski izvor zasnovan na grafenu, gdje je žarulja od ugljika za kristalnu čahuru debljina od jednog atoma.

Nano-žarulja je traka grafena s metalnim elektrodama na silicijskoj bazi. Električna struja prolazi kroz nit, pod čijim djelovanjem se najprije zagrijavaju, a zatim počnu sjajiti.

"Stvorili smo najslabiju žarulju na svijetu", kaže jedan od suautora izuma, Wong von Zhen, profesor Columbia Engineering. "To je nova vrsta volumetrijskog svjetlosnog odašiljača koji se može ugraditi u atomski tanke čipove. Kasnije će se njihova upotreba koristiti u fleksibilnim zaslugama na temelju grafena ".

Mjerenjem spektra svjetla emitiranog od grafena, znanstvenici su utvrdili da njegova temperatura doseže 2400 ° C, što je više nego dovoljno za luminescenciju. Ali čak i pri takvoj visokoj temperaturi, supstrat i elektrode ne rastu, jer toplina ostaje unutar niti i sva se energija pretvara u svjetlost.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: