Sud je naložio proizvođačima da na ambalaži navedu da je kava kancerogena.

Sud je naložio proizvođačima da na ambalaži navedu da je kava kancerogena.

Odlukom suda u Kaliforniji, 91 tvrtke u zemlji koja proizvode kavu u različitim varijantama sada bi trebale ukazivati ​​na ambalaži da uporaba proizvoda stvara rizik od raka. Razlog je prisutnost akrilamida u kavi, koja doista postoji u svim vrstama kave. Američka zajednica za rak također je prepoznala kao moćan karcinogen, ali vrag je, kao i obično, u detalje.

Akrilamid je zanimljiv, može se reći simbolička tvar, jedan od znakova "Maiarove reakcije", tijekom kojeg dolazi do interakcije aminokiselina i šećera. U slučaju kave, to ide kada pečenje graha, ali isto se može primijetiti kod kuhanja kolača, prženja krumpira, pečenja pizze itd. Svugdje, gdje tamne hrskavi oblici na hrani, štetni akrilamid se pojavljuje i akumulira.

Njezina šteta, kao karcinogen, dokazana je u laboratoriju, pa je sud smatrao potrebnim upozoriti potrošače kave. Ali ne i odreske ili čips, ali sadržaj akrilamida u ovom pržena krumpira doseže 3.900 mcg / kg. U prženom bijelom kruhu, 161 mcg / kg, u tost od raženog kruha 205 mcg / kg, au zrnu kave samo 179 mcg / kg ili oko 0,45 mcg po šalici.To znači da je sendvič kave u tom pogledu 10 puta manje štetan od sličnog udjela žetona.

Prisutnost akrilamida u hrani otkrivena je 2002., a gotovo sve ljudske studije od tada nisu otkrile uzorke između konzumiranja takve kontaminirane hrane i pojave raka. Da, i eksperimentalni miševi su punjeni dozama akrilamida u 10-100 tisuća puta više nego u ljudskoj hrani, kako bi se postigli različiti rezultati. Dakle, bez sumnje, kava je kancerogena, ali se ne treba bojati. Izvor American Cancer Society

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: