Tiskana solarna ploča će vaš portret pretvoriti u izvor energije.

Tiskana solarna ploča će vaš portret pretvoriti u izvor energije.


Tim znanstvenika sa Sveučilišta Aalto u Finskoj (Aalto Sveučilište) razvio je jedinstvenu tehnologiju inkjet ispisivanja solarnih ćelija u obliku teksta ili bilo koje slike. Generirana električna energija trebala bi biti dovoljna za rad uređaja s niskom snagom. Izvedba takvog ukrasnog izvora energije usporediva je s fleksibilnim organskim solarnim pločama.

Razvoj se temelji na korištenju titan oksidnih filmova na kojima se primjenjuje koncentrirana boja koja djeluje kao elektrolit. Ova kombinacija komponenti razvijena je na Švicarskoj Politehničkoj školi u Lausanneu. Finski istraživači odabrali su otapalo i optimizirali parametre taloženja uzorka na površini.

Glavna prednost ovih izvora napajanja je mogućnost primjene na bilo koju površinu koja omogućuje njihovu upotrebu u unutarnjim rješenjima. Više od 1000 sati ispitnog rada u ekstremnim uvjetima izravne izloženosti suncu nije pokazalo pogoršanje performansi. Korisnici će moći naručiti solarne ploče u obliku vlastitih portreta, grafike ili tekstova.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: