U Srbiji je razvio grafensku membranu za mikrofon

U Srbiji je razvio grafensku membranu za mikrofon


Znanstvenici iz cijelog svijeta i dalje otkrivaju nove jedinstvene mogućnosti za grafen. Ovaj put sreća se nasmiješila skupini istraživača na beogradskom Sveučilištu, koji je na njemu stvorio membranu mikrofona.

Najprije su uzgojeni grafenski debljini 60 sloja na supstratu nikal folije kemijskim isparavanjem. Zatim su uklonili dio folije, a preostali grafen stavljen je u tijelo konvencionalnog mikrofona kao membrane koja pretvara zvukovne vibracije u električne.

Tijekom pokusa, uspoređena je karakteristika mikrofona s grafenskom membranom i konvencionalnom. Na frekvencijama do 11 kHz, grafenska membrana je pokazala da je 16 dB osjetljivija.

Kako se ispostavilo, znanstvenici su izgradili svoje proračune, temeljeni na činjenici da će membrana imati do 300 slojeva. Tako se osjetljivost može povećati do ultrazvučnog dijela spektra. Rezultati istraživanja pokazali su jednom od sudionika projekta Marko Spaspenovich:

"Željeli smo pokazati da grafen ima veliki potencijal za upotrebu. S obzirom na nisku težinu, dobru snagu i fleksibilnost," pita "da se koristi kao akustična membrana."

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: