U Ujedinjenom Kraljevstvu predstavio je prvi zrakoplov na svijetu s grafenskim premazom

U Ujedinjenom Kraljevstvu predstavio je prvi zrakoplov na svijetu s grafenskim premazom

Tijekom nedavnog zrakoplovstva u Farnboroughu, inženjeri zrakoplova na britanskom sveučilištu u središnjem Lancashireu predstavili su prvi zrakoplov UAV Juno (Juno) na svijetu, čija je trupa prekrivena grafenskom kožom.

Zrakoplov širokog 3,5 metara razvijen je u suradnji s Advanced Production Research Center u Sheffieldu, Nacionalnim institutom grafena na Sveučilištu u Manchesteru i holdingom Haydale Graphene Industries. Osim grafena, Juno je dodatno opremljen baterijama na bazi grafena i zasebnim tiskanim komponentama.

Grafen, koji se sastoji od sloja međusobno povezanih atoma ugljika debljine jednog atoma, nije samo najjači umjetni materijal, ali također ima jedinstvenu toplinsku i električnu vodljivost.

Snaga grafena bila je to zainteresirani programeri pri stvaranju kože UAV trupa. Osim jedinstvene snage, grafen je također vrlo lagan, tako da smanjenjem vlastite težine zrakoplovi s grafenskim premazom mogu transportirati teža opterećenja dužim udaljenostima, a troše manje goriva.Štoviše, zbog jedinstvene toplinske vodljivosti grafena, njihovo tijelo ne podliježe zaleđivanju na velikim nadmorskim visinama.

I konačno, električna vodljivost grafena pouzdano će štititi zrakoplov od učinaka atmosferskih elektricnih pražnjenja. Munja koja ulazi u njega odmah se raspršuje po cijeloj površini trupa, bez da mu nanese štetu.

Junoove pokusne pokuse trebale bi se održati u sljedeća dva mjeseca. Izvor: Lancashire Marketing

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: