Uređaj za čitanje misli naučio je pogoditi namjeravani broj

Uređaj za čitanje misli naučio je pogoditi namjeravani broj

Znanstvenici su postigli ohrabrujući uspjeh u izravnoj komunikaciji između mozga i računala. Nedavno su uspjeli kontrolirati quadrocopter, invalidska kolica i igrati video igre uz pomoć mozga. Sada su istraživači japanskog Sveučilišta Toyohashi dosegli nove horizonte tehnologijom koja je u stanju prepoznati pojedinačne riječi, pa čak i pretpostaviti brojeve s točnošću od 90%.

Tehnologija skenira moždane valove s kapom elektroencefalograma. To je skup elektroda koje bilježe električne signale iz mozga.

Glavni problem prethodnih događaja bio je ograničen broj podataka koje su mogli prikupljati. Novi pristup tumačenju signala utemeljen na strojnom učenju i prepoznavanju holističkog uzorka omogućio je postizanje mnogo veće performanse.

Sada se sustav prepoznaje s brojem od 0 do 9. Točnost je impresivna 90%. Štoviše, stroj čak nagađa riječi na japanskom s malog popisa s 61 posto točnosti.

Japanski znanstvenici se nadaju da će jednog dana njihovo postignuće omogućiti ljudima koji imaju problema s govorom da govore.I možda će postati temelj za nova revolucionarna sučelja između čovjeka i računala. Izvor Toyohashi Sveučilišta

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: