Veliki hobotnica potonuo je brod - i sada ih svi mogu vidjeti.

Veliki hobotnica potonuo je brod – i sada ih svi mogu vidjeti.

Inženjer i fotograf iz Djevičanskih otoka, Owen Buggy, stvorili su novi koraljni greben, koji će u kombinaciji postati turistički mamac za ronioce. Temelj je bio drevna legenda o čudovištu mora i pravi artefakt: brod "Kodiak Queen". Posljednji od onih koji su preživjeli povijesno bombardiranje Pearl Harboura 1941.

U vrijeme napada japanskih azasa na američku flotu, brod je imao oznaku USS YO-44 i bio je jedan od najnovijih, koji je pokrenut u istoj godini. Godine 2016. Buggy ju je kupio na sajmu metalurgija kako bi potopio stvarnim pogodnostima. U tu svrhu osigurala je potporu fonda "Unite BVI", koju financira milijarder Richard Branson i okupio je tim dizajnera i inženjera.

Trup broda će biti obrastao školjkama, koja strana ne stavlja ga na morsko dno, ali u tome nema ničeg zanimljivog. Stoga, čak i na kopnu na krmi, sagrađena je građa u obliku čudovišnog, hlapljivog duga više od 20 m. Morsko čudovište napadalo je brod i povuklo ga u ponor, ali on je pao u nejednakoj borbi – kada je deset godina kostur obrastao koraljima, detalji se neće razlikovati i umjetnički će se objekt potpuno formirati.

Cijela je izložba izgrađena i spuštena pod vodom u travnju 2017., a početkom jeseni stručnjaci su zabilježili prisutnost znakova nastanka novog ekosustava. Zlatni greben, još uvijek u svom izvornom obliku, otvoren je za sve ronioce. Ovo je prilika da to pogledamo za najdojmljivije – onda, prema ideji, golemi hobotnica u mračnim dubinama će izgledati mnogo gore.


Izvor BVI umjetni greben

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: