Venezuela pokreće vlastitu petro-based cryptocurrency "petro"

Venezuela pokreće vlastitu petro-based cryptocurrency “petro”

Ministar komunikacija Venezuele, Jorge Rodriguez, izrazio je želju vlasti zemlje da pokrenu novu vrstu kriptekuna u opticaj. To će biti nazvano "petro" i bit će osigurano prirodnim resursima, prije svega – s sirovom naftom. Područje proizvodnje Ayacucho, gdje se koncentrira 5,342 milijarde barela certificiranog ulja, djelovat će kao "banka".

Venezuela je također spremna poduprijeti svoju kriptoznu valutu plinom, zlatom i dijamantima, ali na vrlo skromnoj, opreznoj razini. U prvoj fazi, Petro će biti stavljen u opticaj u iznosu od 5,3 milijarde barela, čiji kolateral u gotovini iznosi 267 milijardi dolara. Prema Rodriguezu, rudari su već "poredani", ali nisu dani detalji.

Kriptovalutnost, koja je potpomognuta stvarnom imovinom, za razliku od čisto virtualnog Bitcoina i njegovih kolega, može postati neočekivano privlačan alat za financijera i investitore. Svijet je umoran od dominantnosti petrodolara i sukobljenih cijena strateških resursa, a veliki igrači također se boje uplašiti nove špekulativne mjehuriće. Venezuela, s druge strane, nudi određenu zlatnu sredinu – prikladnu za kriptotalnu transakciju koja ima opipljivu vrijednost u obliku milijardi barela nafte.

Analitičari kažu da su rizici takvog koraka također veliki, ali vlada Maduro je u situaciji kada su takve avanture izuzetno prikladne. Zemlja ne može izaći iz teške financijske krize, a sektor naftnih derivata sustavno ga uklanja iz Rusije, Kine i Sjedinjenih Država. Da bi se taj proces usporio, privlačenje brojnih privatnih ulaganja u petro i održavanje kontrole nad prirodnim resursima je zadatak koji se postavljaju autori nove kriptosurencije.

Izvor Bloomberga

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: