Vulkanski pepel može biti jeftin sirovina za cement

Vulkanski pepel može biti jeftin sirovina za cement

Temelj i vidljivi simbol napretka je izgradnja novih objekata, a kamen temeljac bilo koje moderne konstrukcije je pristup visokokvalitetnom cementu. Stvaranje cementa zahtijeva takvu količinu energije da njegova proizvodnja čini do 5% ukupne globalne emisije CO2 u atmosferu. Ovo područje treba biti optimizirano i na Massachusetts Institute of Technology predložio je ideju korištenja vulkanskog pepela.

Pepeljari vulkana kao sirovine nalaze se u gotovo svim regijama planeta, ispunjeni su padinama i kalderama dugo izumrlih vulkana i izbačeni iz usta aktivnih. Istodobno, komponente u sastavu vulkanske supstance već su prošle poseban tretman s visokim temperaturama i pritiskom u crijevima zemlje – analogno načinu na koji se komponente cementa pripremaju u industriji. Postoji mogućnost da se gotove gotove sirovine i uštedite na troškovima.

Pepel prije uništavanja cementne smjese mora se slomiti i ovdje se otvara najširi opseg eksperimenata. Američki znanstvenici proveli su stotine eksperimenata s veličinama granula od 17 do 6 mikrona i koncentracijom pepela u cementu od 10 do 50%.Najbolji rezultat bio je smanjenje ukupnih troškova energije pri organiziranju cjelokupnog spektra građevinskih radova za 30%, u praksi, sve će ovisiti o specifičnim uvjetima u objektu.

Autori ideje naglašavaju da pepeo ne poboljšava kvalitetu cementa, već služi kao jeftina prirodna komponenta koja može zamijeniti čovjekovu proizvodnju i zahtijevati velike količine energije tijekom proizvodnje. Uklanjanjem tog procesa iz ukupnog proizvodnog lanca, moguće je dobiti minimalizaciju potrošnje resursa i smanjenje emisija u atmosferu. I ostalo je pitanje tehnologije. Izvor MIT-a

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: