Zašto je bolje privezati folijski ključni prsten s ključem automobila

Zašto je bolje privezati folijski ključni prsten s ključem automobila


Većina vozača koristi elektroničke ključeve za otključavanje vrata. U najnovijim modelima automobila ugrađuju se napredniji sustavi koji rade bez pritiskanja gumba kada vlasnik pristupi automobilu, pa čak i pokrene motor. Međutim, otmičari ne sjedaju s preklopljenim rukama.

Kako funkcioniraju sigurnosni sustavi za automobil

U ključ ili keyfob je elektronički čip koji stvara jedinstveni kôd koji se prenosi na drugi čip smješten u automobilu i ima isti algoritam za generiranje šifri. Kad se kodiraju, vrata se otvaraju.

Teoretski, svaki par ključnih automobila jedinstven je sigurnosni sustav, s milijardama kombinacija, ali ne zaustavlja kriminalce.

Što mogu uljezi

Istraživači na Sveučilištu Redboud (Nizozemska) i Sveučilište u Birminghamu otkrili su da napadači trebaju dvaput presresti kodirani signal i smanjiti raspon mogućih kombinacija od milijarde do 200.000, nakon čega računalo treba samo pola sata da otkrije kôd za otključavanje.

Postoji još jedna opasnost povezana s beskontaktnim tipkama koji kontinuirano šalju signal.To znači da kada je vlasnik na polju djelovanja, svatko može otvoriti automobil. Zato su moderni sigurnosni sustavi s beskontaktnim pristupom radili samo na udaljenosti od nekoliko desetaka centimetara. No, troškove uljeza bez puno poteškoća. Za samo 100 USD, možete kupiti posebno pojačalo signala. Uz to, signal sa keychaina se pojačava i prenosi na automobil u radijusu do 90 metara.

Kako bi blokirali presretanje signala, stručnjaci preporučuju spremanje ključeva na zaštićena mjesta, posebice u posebnim poklopcima za zaključavanje. U ekstremnim slučajevima možete koristiti hladnjak ili mikrovalnu pećnicu ili, na kraju, zamotajte tipke aluminijskom folijom.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: