Zašto naš mozak može raditi 100 puta učinkovitije od očekivanog

Zašto naš mozak može raditi 100 puta učinkovitije od očekivanog

Nova studija Kalifornijskog sveučilišta pokazala je da neki od neurona u našem mozgu aktivnije rade nego što je mislilo. Prema znanstvenicima, njihov znanstveni rad može promijeniti razumijevanje kako mozak funkcionira. To će dovesti do pojave novih načina liječenja neuroloških bolesti i razvoja računala koja misle kao ljudi.

Svrha istraživanja bila su dendriti. Zajedno s tijelom neuronske soma, to su dva glavna područja neurona koji percipiraju ulazne impulse drugih neurona. Prethodno se mislilo da dendriti nisu ništa drugo nego dirigenti za prenošenje impulsa električne aktivnosti na druge neurone. Međutim, studije su pokazale da su dendriti sami vrlo aktivni i šalju svoje impulse 10 puta češće nego što se očekivalo.

Dobiveni rezultati potpuno su nedosljedni s postojećim tvrdnjama da su to somatski impulsi koji oblikuju naše uspomene i maštu.


Neuron s dendritima

Istraživači su također otkrili da, za razliku od vrhunaca električne aktivnosti koja proizlazi iz soma, dendriti mogu generirati dulje signale, koji zajedno imaju više snage od somatskih impulsa.Sve je to vrlo slično procesima karakterističnim za analogno računanje.

Prema jednom od vodećih istraživača, Mayanka Mehta, budući da je volumen dendrita oko 100 puta veći od soma, sasvim je moguće da naš mozak može obraditi informacije 100 puta učinkovitije nego što je mislilo.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: