Znanstvenici iz Sankt Peterburg stvorili su "sluh" naočale

Znanstvenici iz Sankt Peterburg stvorili su “sluh” naočale


Tako da osoba koja je lišena vida može samostalno kretati po ulici, dovoljno je za njega imati dobro sluh i uređaj koji će ga detaljno obavijestiti o mogućim preprekama. Tako se rade "slušne" čaše koje je stvorila grupa izumitelja iz St. Petersburga.

Uređaj je obična sunčana naočala s dva fiksna na vrhu fotoaparata, radeći u 3D. Dobivene informacije unose se na minijaturno računalo veličine šibice, gdje se pretvara u digitalni format i izračunava se udaljenost do najbližeg objekta.

Svaka od svojih točaka označena je bojom. Međutim, slijepi pješaci uče o prepreci koristeći zvučni signal posebnim slušalicama, koji su dizajnirani na takav način da prirodna buka okoliša ne preklapa, što također pomaže da se orijentiraju.

Rad na poboljšanju uređaja obavlja se u bliskom kontaktu s onima koji će ga koristiti. Posebno se rješava problem utvrđivanja položaja objekta u odnosu na površinu i kako se najbolje zaobići prepreka koja se pojavila na putu.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: