Znanstvenici su izgradili najmanju kuću na svijetu s visinom od 15 mikrometara

Znanstvenici su izgradili najmanju kuću na svijetu s visinom od 15 mikrometara

Tim znanstvenika iz FEMTO-ST Instituta (Francuska), pod vodstvom Jean-Yvesa Raucha, sagradio je najneobičniju i nesumnjivo najmanju kuću na svijetu s visinom od samo 15 mikrona tankih silicijevih membrana. Tijekom izrade korištene su elektronskog mikroskopa za skeniranje s dvije trake i fokusiranu ionsku zraku.

Znanstvenici su uspjeli kroz nekoliko operacija – rezanje, graviranje, spajanje i zavarivanje stvoriti dizajn veličine stotinu milimetara. Nanodomska slika snimljena je skeniranim elektronskim mikroskopom.

Očigledno, malo je vjerojatno da će se u ovoj kući pojaviti stanari. Iako bi mogla stati najmanju amebu, čija veličina je samo nekoliko mikrometara. Čak i sitniji virusi, veličine oko 20 nanometara ili 0,02 mikrometara, smatraju da je ova struktura prava palača.

Tehnologije razvijene u procesu "izgradnje" najvjerojatnije će se koristiti za stvaranje sitnih elektroničkih uređaja, na primjer, nanoantenama i senzora koji će biti ugrađeni u ljudsko tijelo u medicinske svrhe. Izvor CEN

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: