Znanstvenici su otkrili vegetarijanske morske pse s južne obale Sjedinjenih Država

Znanstvenici su otkrili vegetarijanske morske pse s južne obale Sjedinjenih Država

Morski psi su uglavnom priznati morski predatori, neusporedivi u smislu krvotokosti. Međutim, među njima se pokazalo da su "bijele vrane" – vegetarijanci (točnije – jedna svejeda vrsta). Od južne obale Sjedinjenih Država, znanstvenici su otkrili mnoštvo morskih pasa, "izbornik" koji je uglavnom hrana od povrća.

Ova Sphyrna tiribo je mala čekićna riba ili morska lopata koja živi s obale Floride, Kalifornije, Meksika i Brazila. Njegova osobitost je tendencija da se biljka hrani, čak i kada nema nedostatka "jela od mesa". Kao što je pokazalo istraživanje znanstvenika Britanske kraljevske zajednice, 62,1% sadržaja crijeva jedne od uhvaćenih morskih lopata sastojalo se od algi.

Činjenica da ove morske životinje jedu alge poznata je prije. Znanstvenici su, prije svega, zainteresirani za proces njihove probave. Da bi saznali, istraživači su postavili pet morskih pasa u laboratorijski bazen i stavili ih na dijetu koja se sastojala od 90% biljne hrane (alge) i 10% lignje. Kretanje hrane kroz probavni trakt pratilo se uporabom ugljik-13 izotopa integriranog u alge.

Na iznenađenje znanstvenika, nakon nekog vremena, morski psi počele su se povećavati, baš kao i mlade zelene morske kornjače, koje su u procesu odrastanja svejednako, ali postaju odrasle, konačno postaju vegetarijanci.

U sljedećoj fazi istraživanja znanstvenici namjeravaju bolje razumjeti evoluciju morskog lopata, kao i odnos s drugim vrstama morskih pasa koji se hrane biljkama.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: