Znanstvenici su prisiljeni spiders stvoriti grafijsku bionic svile

Znanstvenici su prisiljeni spiders stvoriti grafijsku bionic svile

Cilj pokusa bio je ispitati tehnologiju umjetnih materijala zbog bezopasne korekcije uobičajenog procesa tkanja paukovih mreža. Rezultat je vlakno koje je superiorno u snazi ​​ugljikovih nanocjevčica i zubi školjaka "morskih tanjuri" (najkreativniji materijal na Zemlji).

Da bi se postigao ovaj rezultat, tim profesora Nikole Pugija Sveučilišta u Trentu dodao je neke grafene pahuljice u vodu za piće za tri tipa pauka. Sa debljinom jednog atoma, oni zadržavaju svoje jedinstvene osobine, ali ne krši metabolizam insekata. Onda su pauci zamotali mrežu, odakle je svilena nit bila već pletena.

Analiza ovog materijala pokazala je da je grafen učinkovito integriran u strukturu weba, dajući mu bez presedana svojstva. Do proučavanja strukture zuba školjaka "morskih tanjurića" i izuma grafena, pileći se smatra jednim od najjačih zateznih tvari na planetu. Sada je bilo moguće ojačati jedinstveni materijal dodavanjem grafena.

Vlačna čvrstoća bionske svile bila je 5,4 gigapascala (GPa), a modul viskoznosti dosegao je 1570 jouga po gramu (J / g).Za usporedbu, indikatori normalne, nepromijenjene mreže od istih paukova su 1,5 GPa i 150 J / g. Istodobno, profesor Pugno ističe da su to samo prvi testni rezultati o stvaranju ojačane bionic svile.

Like this post? Please share to your friends:

;-) :| :x :twisted: :smile: :shock: :sad: :roll: :razz: :oops: :o :mrgreen: :lol: :idea: :grin: :evil: :cry: :cool: :arrow: :???: :?: :!: